Wednesday, July 29, 2009

MASJID DI SELANGOR CERIA DAN BERTENAGA.

Assalammualaikom!!


Mohon maaf kerana agak lama tak menulis blog ini. Selepas pulang dari ‘babysit’ cucu di Adelaide S. Australia rasa malas nak mulakan. Lagi pun isu isu sensasi di Malaysia kebelakang ini membuat saya meluat nak ikut serta dalam kancah politik dan masalah kehidupan seharian di bumi Malaysia ini.


Hairan pula orang Malaysia dekat negeri orang boleh bergaul dengan begitu harmoni sekali. Tiap tiap minggu ada ‘pot luck’ jemput semua bangsa Cina, Melayu, India dan Benggali.


Keadaan serabut di Malaysia agaknya disebabkan pemimpin pemimpin. Sesama depa, depa boleh melawak hang aku, yang masam muka tak bertegur sapa ialah marhain marhain yang di bawah.


Kafir, fasik dan munafik tu kita fahamlah tapi yang beriman, kononnya, pun teruk juga. Tengoklah AJK masjid pun nak dipolitikkan.

Kebanyakkan masjid dan surau di Wilayah, geng geng Amano bertegang leher mempertahankan jawatan tak kasi chance lansung kepada puak puak bendera hijau, walaupun jarang ke masjid. Biar masjid tidak di imarakkan asalkan jangan jatuh ke tangan mereka yang berlambangkan warna hijau. Apa punya hati perut.


Sekarang yang rancak dengan aktiviti aktiviti berlaku di surau dan masjid dalam Selangor. Maka kelihatan ramai jemaah Wilayah sanggup bertandang ke masjid dan surau berdekatan untuk mendengar kuliah subuh/magrib dan forum perdana. Topik topic kuliah, bebas tidak ada pantang larang membuatkan jemaah kenyang dengan ilmu agama.


Di surau mereka, lengang, kerana ashik ashik tok imam yang berkuliah dengan isu isu jumud. Tak di izinkan berbincang isu semasa. Bayangkan kutbah Jumaat bincang pasal memperelokan sungai kita, rukun tetangga dan ketaatan kepada pemimpin. Membuatkan banyak jemaah berdengkur dari mendengar.


Pendekatan yang di buat oleh kerajaan Selangor membuatkan masjid kembali bertenaga. Selingan politik itu perkara biasa untuk menjadi tauladan dan pedoman. Lagi pun isu yang dibangkitkan memang ada kebenaran. Bak kata saorang penceramah tak kan saya nak nyatakan kebenaran dalam gereja. Tuan tuan kan ada dalam masjid?

No comments: