Monday, January 5, 2009

PEMANDU MALAYSIA MEMANG TERUK.

Minggu lepas 10 orang terkorban akibat kemalangan jalan raya. Berbagai andaian dibuat tapi yang pasti ialah sikap pemandu pemandu sendiri. Dari lukisan kronologi pertembungan kereta kereta tersebut yang telah dipaparkan di akhbar akhbar, natijahnya adalah disebabkan oleh factor berikut:

a. pemandu Kancil seharusnya tidak memotong kerana berat muatan dan kuasa kereta yang rendah tidak kemampuan untuk berbuat demikian. Tambahan pula di selekoh jalan yang merbahaya,

b. pemandu Kenari seharusnya perlahankan keretanya bila ada orang hendak memotong. Acapkali pemandu Malaysia pantang melihat kereta kecil memotongnya tambahan lagi jika pemandunya saorang perempuan. Mereka tidak akan membenarkan dan cuba pula memacu kenderaan. Ini semua adalah ego tinggi kebanyakan pemandu.

c. pemandu Datsun Morino pula sepatutnya cuba mengelak ke tepi dan perlahankan kenderaan, supaya kancil tadi sempat memotong. Apa yang terjadi mentang mentang keretanya besar dan bertegas member itu yang makan jalan maka dia buat keras kepala tidak mahu memberi jalan. Walaupun beliau tidak berniat untuk terlibat dalam kemalangan, tetapi terlambat untuk mengelak.

Pasti pemandu yang terselamat akan menyesal di atas tindakannya. Sikap sikap yang beginilah yang susah untuk dikikis dan yang amat malang sekali ia turut melibatkan mereka mereka yang berhemah.

No comments: